

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Het klokhuis - Alle afleveringen
Een tijdcapsule is een soort bericht aan de toekomst. Je pakt een doosje of blikje waar je iets in doet: voorwerpen, brieven, speelgoed, toekomstvoorspellingen. Wat je maar wil. Dat doosje sluit je af, bewaar je goed en mag pas heel veel jaren later worden geopend. De spulletjes van toen zeggen vaak iets over de tijd van toen. Tien jaar geleden bestond Het Klokhuis 25 jaar. De jonge kijkers van toen zonden ons massaal hun eigengemaakte tijdcapsules toe: wel 1400. Nu, tien jaar later, maken we ze open. Lobbert krijgt een pakketje van héél lang geleden.
Leonoor kan geen salsa dansen en Ben ruziet als reaguurder op social media. Waarom zijn de Zonnebloemen van Vincent van Gogh eigenlijk zo beroemd? Computers kunnen elkaar informatie sturen doordat ze een IP-adres hebben. Maar, wat is een IP-adres eigenlijk? En in HUH? leggen we uit wat cultuur betekent.
Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame kiwi en ontdekt waarom 'ie zo goed kan ruiken. De Ober haalt de vogel kiwi en de vrucht kiwi door elkaar.
Ziekenhuizen moeten hun afval verbranden, omdat het mogelijk besmet is. Zo verdwijnt er ieder jaar zo'n 40 miljoen kilo ziekenhuisafval in de verbrandingsoven. Een gigantische hoeveelheid. Serah gaat langs bij onderzoekers om te kijken of het ook anders kan. Oma Denise heeft last van haar knie, maar tóch wil ze niet naar het ziekenhuis, waarom niet?
Geuren zijn veel belangrijker dan we denken. Je proeft bijvoorbeeld niks als je verkouden bent. Als je verliefd wordt, komt dat waarschijnlijk omdat je iemand lekker vindt ruiken. En we ontdekken dat mensen meer kopen in een winkel met een lekker geurtje. Ton en Liesbeth houden van elkaars deodorant maar walgen van elkaars lichaamsgeur.
Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bij de Cowboys wordt de verkeerde bank overvallen.
Wouter en Leonoor gooien dierbare spullen weg en Timo heeft een opblaasflamingo vol met de adem van zijn lievelingsbadjuf. In Vragen van Kinderen vogelt Eva uit waarom flamingo's zo vaak op één poot staan. En in Digitaal: wat is een Firewall? En waarom is het zo belangrijk om je computer te beschermen?
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? In de sketch willen Donnie en Chelsey elkaar niet vergeten.
Wist je dat we ook hersenen in onze buik hebben? Niet alleen in je hoofd maar ook in je darmen zitten namelijk hersencellen. Je darmen kunnen zelf beslissingen nemen zonder je hoofd te gebruiken. Voel je je beter als je goed eet en je darmen gezond zijn? De Ober vraagt klagende gasten of ze misschien domme darmen hebben.
Wat gebeurt er als je voor de rechter moet komen? Sosha overvalt een bank en wordt door de politie opgepakt. Ze moet voor de rechtbank verschijnen. Gelukkig heeft ze ook nog een advocaat. Als Ricky Mountainsickness de bank gaat overvallen, neemt niemand hem serieus.
De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6000 kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes volgt door ze lichtgevende kleurtjes te geven. Ze onderzoeken hoe het komt dat steeds minder visjes de weg weten te vinden. Varkentje Rund ontdekt een hele handige manier om de paling op een onverwachtse manier te benutten.
Leonoor wil een andere naam en Ben verzint anti-irritatie contracten om van onderlinge ergernissen af te komen. Nee of Ja: word je natter als je rent of als je langzaam loopt door de regen? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe crackers worden gemaakt.
Pascal zoekt uit hoe digitale kunst wordt gemaakt. In elk geval met computerprogramma's, maar daarbij wordt vaak kunstmatige intelligentie gebruikt. Wat is dat eigenlijk? Digitaal kunstenaar Jeroen laat zien hoe een computer zelf bloemen kan 'schilderen' als je hem leert hoe een bloem eruit ziet. De Kassameisjes proberen uit te leggen welke kunst ze mooi vinden.
Een mooie steen die je van de grond raapt is nog niet meteen een edelsteen. Aan welke eigenschappen moet een steen voldoen om geld waard te zijn? En hoe ontstaan edelstenen eigenlijk? Tirsa zoekt het uit. Varkentje Rund vindt onder de grond hele speciale edelstenen.
Sosha gaat helemaal naar België om te kijken hoe een stadsbus gemaakt wordt. In de fabriek worden wel 450 bussen per jaar allemaal met de hand gemaakt. Sosha helpt een handje mee, maar moet dan wel gereedschap uit de automaat halen. Als alles klaar is wordt de bus heel goed getest. Vrachtwagenchauffeuse Babette is verliefd op een stadsbus.
Wist je dat suiker en zuur de belangrijkste vijanden zijn van je tanden? Tirsa gaat langs bij kindertandarts Nicole om te leren over tandplak, gaatjes en erosie. Op de tandartsenopleiding oefent ze met een boorrobot en leert ze wat je moet doen om je gebit gezond te houden. Maar de cowboys zijn bang voor de tandarts.
Op het Kantoor schakelt de redactie een expert in om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Ze zeggen dat zwarte kleding warmer is in de zon dan witte, maar klopt dat wel? Tirsa en Eva gaan het checken. Janouk duikt in de vraag waarom je de vin van een haai vaak boven het water ziet uitsteken. En wat betekent 'risico' eigenlijk?
Poëzie, oftewel dichtkunst, kom je overal tegen. Niet alleen in gedichtenbundels, maar ook in je social media, in liedjes en zelfs gewoon buiten op straat. Sosha gaat op stap met dichter Ellen Deckwitz. Zij vertelt waar ze haar inspiratie vandaan haalt en dat gedichten absoluut niet hoeven te rijmen. Poëzie wordt ook live voorgedragen en dat doet stadsdichter Jesse Laport. Sosha is erbij. Ridder William wordt, met een beetje hulp, ook dichter.
Dit keer: onze bodem! Hoe ziet een gezonde bodem eruit en hoe zorgen boeren ervoor dat daar eten uit groeit? Tirsa gaat op stap met boer Peter. De Boze Man ontmoet een ontspannen boer.
Dit keer een Klokhuis-ode aan de hobo! Sosha ontmoet één van de beste hoboïsten van Nederland: Pauline Oostenrijk! Zij legt uit waarom de hobo zo'n belangrijk instrument is in een orkest, en ze laat zien en horen wat er zo bijzonder is aan een hoboriet. En Peter Hendriksz laat in zijn hobo-atelier alle onderdelen zien van dit bijzondere houtblaasinstrument! Tot op het kleinste schroefje haalt hij hobo's uit elkaar om ze te repareren. Ook Wendel en Liza proberen een hobo te maken.
De huid is het grootste orgaan dat we hebben. Het beschermt je tegen indringers, virussen en bacteriën, maar ook tegen kou en hitte. Met behulp van de zon wordt de vitamine D in de huid aangemaakt dat je nodig hebt voor sterke botten. De huid is ook één van de zintuigen waarmee we de wereld om ons heen waarnemen. Lekker met je blote voeten in het gras, knuffelen met je vader of moeder, een frisse duik in het water. De huid maakt jou uniek en van jouw vingerafdruk is er geen tweede in de hele wereld. Nizar duikt samen met huiddokter (dermatoloog) Petra in dit veelzijdige orgaan. En de Cowboys zingen 'Give me some skin!'.
Op het Klokhuis Kantoor is iedereen gespannen, want er komen twee échte journalisten langs. In HUH?! wordt uitgelegd wat 'nieuws' is. Een fles cola die net geschud is krijg je nooit open zonder te knoeien. Maar wat gebeurt er als je een paar keer tegen de bodem tikt? Tirsa en Eva doen een experiment. Eva onderzoekt een van de meest voorkomende kwaaltjes: wratten. Wat zijn wratten en hoe krijg je ze weg?
Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya's, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Janouk komt erachter dat chocolade eerst getemperd moet worden. Maar wat is dat eigenlijk? Chocolatier Rafaël laat aan Janouk zien hoe je een prachtig chocoladehart maakt. En Ton en Liesbeth gaan naar het Klachtenbureau voor hun chocoladeverslaving.
Mondkapjes, we horen er veel over de laatste tijd. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk? Waarom worden in het ziekenhuis andere mondkapjes gebruikt dan op straat? En hoe doe je een mondkapje op en af? Dat zoekt Eva uit met behulp van ultraviolet licht. Ook sommige Cowboys dragen mondkapjes.
Avocado's groeien niet in Nederland omdat het hier te koud is. Ze moeten geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Bolivia. Bart is op een avocadoplantage waar honderden vruchten per jaar groeien. Hij wordt uitgenodigd in de studio van het bekendste kookprogramma van Bolivia om samen met de presentatoren guacamole te maken. De Ober serveert geen avocado maar acovado.
Een boek over een gewoon meisje dat haar eigen keuzes maakt. Dat klinkt nu heel normaal, maar dat was in de achttiende eeuw wel anders. Want wist je dat vroeger gedacht werd dat meisjes helemaal niet zelf konden nadenken? Tirsa zoekt uit wat De Verlichting is en wat het boek 'Sara Burgerhart' van Betje Wolff en Aagje Deken heeft betekend voor de emancipatie van de vrouw. Debbie en Lara gaan op zoek naar een nieuw idee.
Luuk organiseert een kerstdiner voor het Klokhuis Kantoor. Janouk onderzoekt de functie van ons stuitje en stuit op de ontdekking dat daar vroeger een staart aan vastzat. In het zwembad kun je iemand veel makkelijker op je rug nemen. Maar ben je ook echt lichter onder water? Tirsa en Eva doen een experiment. Huh?! Rechten en plichten? Wat zijn dat nu weer?
Wil je in een half uur van Amsterdam naar Parijs? Vanaf 2030 kan dat met de Hyperloop, een karretje dat met 1000 km/u door een buis wordt afgeschoten. Sosha onderzoekt waarom er geen lucht in de buis mag zitten en hoe de sterkste magneet ter wereld de Hyperloop door de buis laat zweven. De vrachtwagenchauffeuses zijn bang dat ze klem komen te zitten in de Hyperloopbuis.
Robèrt is jurylid van Heel Holland Bakt en de bekendste bakker van Nederland. Hij maakt de lekkerste taarten en broden. Janouk maakt samen met hem een koekhuisje. Hoe maak je het beste deeg, zonder klontjes? En hoe zorg je ervoor dat het huisje niet in elkaar stort? De ober serveert een klassiek Nederlands gerecht.
De meeste honden, katten en konijnen hebben een warm thuis. Maar sommige huisdieren hebben minder geluk. Hun baasje kan niet meer voor ze zorgen, ze zijn verdwaald of ze zijn achtergelaten. En zo komen ze in het dierenasiel terecht. Serah krijgt een kijkje achter de schermen van het grootste dierenasiel van Nederland. De boze man vindt iemand die zijn boosheid een beetje sust.
In de hele wereld staan de Nederlandse supporters bekend als die vrolijke oranje mensen met hun uitbundige outfits. Van voetbal tot hockey tot schaatsen. Maar wat is dat nou, dat 'oranjegevoel'? Waarom de kleur oranje, en waar komt het vandaan? Janouk en Nizar gaan op onderzoek en duiken in de (sport)geschiedenis. Cor en Hilda zijn in ieder geval fan van het oranjegevoel.
Op het Klokhuis Kantoor heeft Heleen een kleine botsing. Glow in the dark geeft licht in het donker maar dan zonder lamp. Hoe werkt dat? Eva gaat langs bij de TU Twente. Met alleen je postcode en je huisnummer weet de postbode je te vinden. Hoe weet hij dat? Huh?! Een beperking? Wat is dat eigenlijk?
Niet alle kinderen hebben het thuis even fijn. Soms zijn ouders ziek, of hebben ze zorgen, en krijgen kinderen thuis niet de aandacht die ze nodig hebben. Ze worden eigenlijk vergeten. In een speciaal kinderhotel, het Heppie-hotel, kunnen deze kinderen alle zorgen even loslaten en krijgen ze een begeleider die wél aandacht voor ze heeft. Janouk gaat naar een Heppie-weekend en spreekt openhartig met kinderen en begeleiders over hun ervaringen en belevingen. Ridder William maakt een nieuw vriendje.
Niet alle kinderen hebben het thuis even fijn. Soms zijn ouders ziek, of hebben ze zorgen, en krijgen kinderen thuis niet de aandacht die ze nodig hebben. Ze worden eigenlijk vergeten. In een speciaal kinderhotel, het Heppie-hotel, kunnen deze kinderen alle zorgen even loslaten en krijgen ze een begeleider die wél aandacht voor ze heeft. Janouk gaat naar een Heppie-weekend en spreekt openhartig met kinderen en begeleiders over hun ervaringen en belevingen. Ridder William maakt een nieuw vriendje.
Meau is singer-songwriter. Ze schrijft en zingt haar eigen liedjes, waarbij ze zichzelf vaak begeleidt op gitaar. Meau werd plotseling beroemd met een heel persoonlijk liedje: Dat heb jij gedaan. Inmiddels treedt ze op in uitverkochte concertzalen. Meau vertelt Janouk hoe ze haar liedjes schrijft en hoe het allemaal is begonnen. Op advies van Pien gaat ook Lobbert zingen.
Janouk ontdekt wat mondgevoel is. Als je iets lekker vindt, dan komt dat niet alleen door de smaak, maar ook door hoe het eten in je mond voelt. Patissier Hidde de Brabander laat Janouk de lekkerste taartjes proeven. Is het knapperig? Romig? Of toch taai? De ober serveert een maaltijd met harde stukjes.
Mensen gebruiken heel veel energie: om warm te blijven, op vakantie te gaan of om je laptop op te laden. Daar is brandstof voor nodig. Waar komt al die brandstof vandaan? Janouk gaat op reis door de geschiedenis en ontdekt de gevolgen van het gebruik van steenkolen en aardgas. Zit de toekomst in groene energie? Pien en Lobbert verduurzamen hun kasteel.
Op het Klokhuis Kantoor leert Rodin voor zichzelf op komen. Heb jij weleens letters voorbij zien vliegen in de lucht? Janouk mag zelf een luchtreclame maken bij vliegveld Hoogeveen. En wist jij dat echt elke kleur een code heeft? Het Klokhuis zoekt het uit. En Sosha leert hoe ze er gevaarlijk uit kan zien in Fake it till you make it.
Gekko's, varanen, kameleons, krokodillen en slangen: ze komen allemaal uit dezelfde dierenfamilie van reptielen. Pascal ontmoet reptielendeskundige Sterrin. Zij weet alles over de verschillende soorten en ze is helemaal gek op slangen. Wendel en Liza maken een vlog over reptielen.
Ben je je er wel eens van bewust hoe ontzettend veel gedachten er iedere dag door je hoofd gaan? Soms gaat er zoveel door je hoofd dat het een wirwar aan gedachten is. Er zijn trucjes om je dan te helpen. Vandaag in Het Klokhuis leert Pascal hoe je rust krijgt in je hoofd. De ober kijkt voor het eerst echt goed naar een olijf.
Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bij de familie Amin wordt ook verrassend goed gekookt.
Maria van Bourgondië (1457-1482) was jong, mooi, sportief en ze hield van de natuur. Na de plotselinge dood van haar vader Karel de Stoute, komt ze als 19-jarige op de troon. Ze is nog niet getrouwd en gaat dus alleen regeren over het huidige Nederland, België en delen van Frankrijk. Dat duurde slechts vijf jaar, want ze sterft al op haar 25e. Janouk zoekt uit waarom Maria belangrijk is geweest voor de Nederlandse geschiedenis. De Dat-kan-toch-anders-man helpt Maria met een groot dilemma.
Op het Klokhuis Kantoor toont Peggy haar kookkunsten. Eva gaat in een peperfabriek op zoek naar de herkomst van de pittige smaakmaker. Als je een snoepje op de grond laat vallen en je raapt hem binnen vijf seconden op, zitten er geen bacteriën op. Toch? Tirsa en Eva doen de test. Huh?! Wat bedoelen ze precies met het woord 'kwaliteit'?
Als er geen professionele afvalophalers zouden zijn, zouden onze huizen en straten binnen de kortste keren helemaal vol liggen met stinkende zakken vuilnis. Wist je dat 1 persoon per jaar meer dan 500 kilo afval produceert? Tirsa gaat in Rotterdam kijken bij de reinigingsdienst en mag op pad met afvalophalers Jamy en Patrick. Debbie en Lara kibbelen over wie het vuilnis buiten moet zetten.
Hij staat bekend om zijn snelle wisseltrucs, hangt ondersteboven aan een brandend touw en laat zich vastketenen in een kist onder water: illusionist Hans Klok. Janouk mag hem assisteren bij een truc op het podium en ze komt erachter dat dat behoorlijk pittig is. De cowboys leren hoe je een goeie show geeft.
Al tijdens een voetbalwedstrijd is te zien wie het meeste balbezit had, hoeveel voorzetten er waren en of er doelpogingen zijn geweest. Wie houdt dat allemaal bij? Janouk kijkt mee achter de schermen van een voetbalwedstrijd. En de Bouwvakkers weten nog twee limericks over voetbalgetallen.
Wist je dat ruim honderd jaar geleden vrouwen niet mee mochten doen met de politiek? En pas in 1956 was er in Nederland voor het eerst een vrouwelijke minister: Marga Klompé. Ze is het meest bekend geworden door het invoeren van de bijstandswet. Daardoor kregen mensen die arm waren en niet konden werken wat geld van de overheid. Nizar en Pascal gaan terug in de tijd om haar wat vragen te stellen. En de Dat-kan-toch-anders-man is erbij als Marga Klompé minister wordt.
Heleen wil geen bazige baas zijn en Luuk is woest over QR-codes. Een QR-code bestaat uit alleen maar blokjes, hoe werkt dat? Een slang heeft geen poten, maar kan razendsnel bewegen. Hoe komt een slang precies vooruit? Eva maakt kennis met koningspython Loesje. Huh?! Wat is 'macht' precies en hoe zorg je dat je dat krijgt?
Om te zorgen dat er genoeg huizen zijn voor iedereen, moet er de komende jaren flink worden gebouwd. Pascal bezoekt een fabriek waar ze prefab woningen maken. Prefab wil zeggen vooraf gebouwd. In de fabriek worden onderdelen van een gebouw gemaakt, soms zelfs hele appartementen. Die worden later vervoerd naar de bouwplaats waar ze als legosteentjes op elkaar worden gezet. In een sketch wil een mevrouw alles prefab, ook haar beste vriendin.
Darleen Lopes is danseres van beroep. Ze treedt op in grote shows en clips, geeft hiphop-les én ze maakt nieuwe dansen. Darleen is eigenlijk continu bezig met bewegen. Pascal traint een dagje mee en vraagt zich af hoe Darleen toch al die pasjes kan onthouden. Verder doet er een eigenaardige kandidaat mee aan So you believe you can dance.
Heel veel mensen zijn bang om geprikt te worden. Hoe komt dat? En wist jij dat het al mogelijk is om te prikken zonder naald? Eva zoekt uit hoe dat zit. Cowboy Gilly the Bid gaat boos terug naar de huisarts uit zijn kindertijd.
Anton de Kom groeide op in Suriname, maar kreeg als kind les uit Nederlandse schoolboekjes. Daarin werden de Surinaamse helden die hij kende uit de verhalen van zijn familie, schurken genoemd. Dat vond hij oneerlijk. Net als het racisme en de grote ongelijkheid die lang na de afschaffing van de slavernij bleven bestaan. Anton de Kom werd activist. Tirsa weet precies over welke Surinaamse helden Anton de Kom het had. Zanger Desai brengt hem een eerbetoon.
Heleen, Luuk en Peggy hebben sollicitatiegesprekken voor een vierde Klokhuisredactielid. Weet jij wat de morsecode is? Het Klokhuis zoekt het uit. Janouk pluist uit wat kippenvel eigenlijk is en of dieren het ook kunnen krijgen. Huh?! Wat bedoelen ze nu eigenlijk met 'gemiddeld'?
Is het een dans, is het een sport of is het kunst? Breakdance. Breakdance mag zich vanaf de Spelen van 2024 definitief een olympische sport noemen. Breakdance is een dansstijl waarbij je moeilijke en spectaculaire bewegingen maakt op hiphop-muziek. Vaak dans je het in een 'battle waarbij je een ander uitdaagt met de meest bijzondere dansbewegingen. Janouk bezoekt Menno en India die zich al aan het voorbereiden zijn op de Olympische Spelen. Varkentje Rund doet aan inwendige breakdance.
Bij een demonstratie gaan meerdere mensen tegelijk de straat op om hun mening te laten horen. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over het klimaat of omdat ze het niet eens zijn met nieuwe regels voor het boerenbedrijf. Demonstreren is een mensenrecht, iedereen mag demonstreren. Maar hoe organiseer je een demonstratie? Wat mag wel en wat mag niet? En hoe gaat het in landen waar demonstreren verboden is? In een sketch maakt een cowboyscholier gebruik van zijn demonstratierecht.
Wat weinig mensen weten, is dat er in hartje Utrecht bijna driehonderd jonge stekelroggen rondzwemmen. Niet in de grachten maar in een speciaal kweekcentrum. Sommige roggensoorten worden namelijk bedreigd. Jonge roggetjes worden uitgezet in de Noordzee maar eerst moeten ze zelf leren jagen, en Sosha mag daarbij zijn! Varkentje Rund gebruikt een rog om te surfen.
In de jaren 60 was er in Nederland heel veel werk, maar er waren niet genoeg mensen die dat werk wilden of konden doen. Nederlandse bedrijven gingen op zoek naar mensen in andere landen zoals Griekenland, Turkije en Marokko. Ze kwamen hier zwaar werk doen in fabrieken of in de haven en werden gastarbeiders genoemd. Nizar ontmoet de elfjarige Dunya, wiens opa als gastarbeider naar Nederland kwam. Meral zingt een lied over haar opa, één van de eerste gastarbeiders.
Wouter gaat eindelijk zijn reis naar het Noorderlicht maken. Hij wil Leonoor en Timo niet verdrietig achterlaten, dus hij heeft vervanging geregeld. Dat harde randje om de kaas, wat is dat toch? En kun je het nou opeten of niet? Janouk gaat langs bij kaasboeren Jan en Evert in Stuifzand. Huh?! Weet jij wat 'consequent' precies betekent?
Overleden zangers laten optreden, presentaties geven op meerdere plekken tegelijkertijd of praten met jezelf; het lijkt allemaal vrij onmogelijk maar het kan, met holografische projecties! Dat zijn een soort optische illusies in 3D. Pascal laat zien hoe dat precies werkt. In het Ruimteschip duikt oma op als hologram.
ALS is een spierziekte waarbij de spieren langzaam uitvallen. Igor is de vader van Kaat, Mink en Fedor en hij heeft ALS. Hoe is het om hiermee te leven en hoe doe je dat als je vader deze dodelijke ziekte heeft? Janouk bezoekt de familie. Marion Sommers-Spijkerman heeft onderzoek gedaan naar wat kinderen zou kunnen helpen, om praten over ALS een stukje makkelijker te maken. En wat doet een cowboyvader met ALS?
Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschillende pruiken. De pruiken die hier verkocht en verhuurd worden zijn bedoeld voor televisieseries, films en theater. Toneelkapper Thomas vertelt wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van de juiste pruik. En Janouk krijgt een metamorfose: van blondine naar brunette! Wendel en Liza proberen voor een pruik eerst hun haar te laten groeien.
Nederland is een koninkrijk, maar vanaf 1588 was Nederland ruim twee eeuwen lang een republiek, dus zonder koning. Nizar volgt het leven van een van de belangrijkste personen uit die tijd én uit onze geschiedenis: de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Johan was zelfs betrokken bij de geboorte van Nederland als onafhankelijk land. Toch werd hij onthoofd en nog wel in opdracht van de zoon van zijn grote held Willem van Oranje. Ard en Fjodor doen een eigen poging om het uit te leggen.
Ben heeft de Woord van het Jaar-prijs gewonnen. Er wordt een boek over hem geschreven, maar waarom loopt hij niet trots over de redactie? Een pincode bestaat uit vier cijfers, maar waarom? Hoe laat je zien dat je spijt hebt? Sosha leert om het te faken. En we beantwoorden de vraag hoe een T-shirt wordt bedrukt.
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere manieren van reizen. Klokko heeft een vakantie die helemaal klimaatneutraal is.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En... ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven. Wat weten Bert en Joke over koraal?
Wat is er bij jou thuis allemaal van hout? De tafel, misschien wel je bed, een potlood, een pollepel, een broodplank, een kast? Een deel van het hout dat we dagelijks gebruiken komt uit Nederlandse bossen. Wat zijn dat precies voor bossen en hoe zaag je van boomstammen uiteindelijk mooie rechte planken? Eva neemt ons mee. En Bezorgde Ouders Nederland waarschuwt voor de gevaren van de natuur.
Janouk staat in de badkamer van kunstenaar Stijn ter Braak, maar er is iets bijzonders aan de hand. Waarom ziet ze zichzelf niet in de spiegel? En is die kraan nou van aluminiumfolie? Stijn bouwt alles in zijn huis na van afval. Niets is dus wat het lijkt! Samen gaan Janouk en Stijn op pad om oude spullen te verzamelen en ze knutselen een lamp voor in de slaapkamer. In de sketch houdt een jongen met een optische illusie zijn ouders voor de gek.
Nederland maakte zo'n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het Rijk, de 'Limes', werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de Limes en ontdekt dat we van alles aan de Romeinen te danken hebben: lezen, schrijven, kippen, katten, perziken, riolering, dobbelstenen en zelfs hele steden. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Romeinen het riool uitvinden.
Het oudste skelet van een mens dat ooit in Nederland gevonden is, is van een vrouw. Haar naam is Trijntje. Trijntje leefde in de prehistorie, zo'n 7500 jaar geleden. Dat is de tijd die we de middensteentijd noemen. Wie was deze vrouw en hoe leefde zij lang geleden in ons land? Archeoloog Luc Amkreutz neemt Janouk mee terug in de tijd. En Debbie vraagt aan Lara of ze net zo begraven kan worden als Trijntje.
Een rijke vriend van Ben heeft tips om minder belasting te betalen. Timo probeert het kenteken te onthouden van de auto die hem afsneed. In Nee of Ja kijken we of je woorden beter kunt onthouden door er plaatjes bij te bedenken. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Pascal uit hoe kentekenplaatherkenning werkt. In Huh?! wordt 'belasting' uitgelegd.
Als je een plaatje van een mannetje of vrouwtje op een deur ziet weet je: dat is de wc! Over de hele wereld worden dezelfde soort pictogrammen gebruikt. Sosha gaat langs bij een pictogramdeskundige. Zij ontwerpt deze speciale afbeeldingen die iedereen snapt. Zouden de Piraten ook iets hebben aan pictogrammen op hun schip?
Rioolwater zit vol stinkende poep, maar toch zijn wetenschappers er dol op. Waarom? Eva duikt het riool in en ontdekt dat ons rioolwater een goudmijn aan informatie is. Debbie is bang dat ze via het rioolwater in de gaten wordt gehouden.
Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt hoe water als wapen kan worden ingezet. Zelf houdt ze het ook niet droog. Ook Pien en Lobbert verdedigen hun kasteel met water.
Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto's waren er nog niet. Dankzij de treinen konden mensen opeens veel sneller naar andere delen van het land. Ze konden bij familie op bezoek, of gaan werken in fabrieken in andere steden. Nizar rijdt mee op een echte oude locomotief en leert hoe een stoommachine werkt. Wesley en Rodney hebben moeite met het hedendaagse treinreizen.
Wouter en Femmie durven niet te zoenen en Ben raakt verslingerd aan miniatuurtreintjes. We maken een tilt-shiftfoto van Rotterdam. De stad lijkt daardoor superklein alsof er speelgoedpoppetjes lopen. In Nee of Ja onderzoekt Janouk of je echt rode oren krijgt als je moe bent.
Hoe wordt toiletpapier eigenlijk gemaakt? Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water. Vervolgens wordt dat gezeefd en geperst en dan heb je zacht papier om je billen mee te vegen. Nizar kijkt een dagje mee bij een (toilet)papierfabriek. De Vrachtwagenchauffeuses leggen het verschil uit tussen vouwers en proppers.
Wol, katoen, leer of polyester; iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. Hij onderzoekt hoe motorkleding beschermt en toch lekker zit. Vlogger Hetty demonstreert de voordelen van een motorpak voor ouderen.
In Drenthe zijn de 'Koloniën van Weldadigheid' onlangs uitgeroepen tot Werelderfgoed. 'De Koloniën' waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. De Dat-kan-toch-anders-man is bij het ontstaan van de eerste Kolonie van Weldadigheid.
Het beste waterpoloteam van Nederland traint zes dagen per week! Het team legt Janouk uit hoe de sport precies in elkaar zit, en ze legt uit dat je bij waterpolo niet alleen goed moet kunnen zwemmen, gooien en vangen, maar dat je ook tegen een stootje moet kunnen. Klokko presenteert de Waterpolo Cheat Set om nog beter vals te kunnen spelen.
Wouter is eindelijk niet als laatste gekozen bij sport en Leonoor probeert onder een bezoekje aan een tropisch zwemparadijs uit te komen. In Nee of Ja: kun je mieren tegenhouden door een krijtstreepje op de grond te tekenen? En hoe neem je de perfecte penalty? Waar moet je op richten en wat kan de keeper het beste doen?
Wat weten we van walvissen, of de baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis? Dat is het grootste dier dat op aarde leeft, deze walvis wordt gemiddeld ongeveer 30 meter lang en kan wel 150 ton zwaar worden. Op de Azoren, een eilandengroep van Portugal, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van deze zoogdieren. Er wordt vooral gekeken hoe ze zich onder water bewegen en met elkaar communiceren. Het Klokhuis mag mee op walvissenexpeditie om te achterhalen hoe ze onder water (over)leven. De vader in het Ruimteschip flirt met een ruimtewalvis.
Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patronen: de kimono. De kimono is een bijzonder kledingstuk met veel betekenis, bijpassende regels en een speciale manier van dragen. Janouk duikt in de wereld en tradities van dit kledingstuk. De Dansers van 155 passen een kimono aan.
Meer dan 1100 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en beschermd moeten worden. Janouk zoekt uit hoe die Werelderfgoedlijst is ontstaan en hoe je er op komt. Ridder William wil dat zijn kasteel op de Werelderfgoedlijst komt te staan.
Xueli is model en ze heeft albinisme. Dat betekent dat ze weinig of geen pigment heeft in haar ogen, huid en haren. Ze ziet slecht en is heel gevoelig voor licht. Pascal volgt Xueli bij een shoot door fotografe Sacha de Boer. Ze vertelt wat albinisme voor haar dagelijkse leven betekent. Sarah zingt dat je je niet gek moet laten maken door reclames en modellen; je bent mooi zoals je bent.
Ben probeert met zijn collega's een vrieskist te tillen, terwijl Wouter een anti-gymles service opzet. Mieren zijn superklein maar ook supersterk. Vandaag in Nee of Ja: Is de mier sterker dan de mens? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe sporttoestellen worden gemaakt.
Lekker springen, draaien en zweven in de lucht op een trampoline: je hebt het vast wel eens gedaan. Maar wist je dat het ook een olympische sport is? Trampolinespringen is een onderdeel van de gymnastieksport en kent veel spelregels. Alleen heel hoog springen is niet genoeg voor een goede landing. Het Klokhuis kijkt mee met alle kunstjes van deze sport. Ton en Liesbeth durven eindelijk op de trampoline en verjagen de kinderen die er ook op willen.
Hoe is al het leven hier op aarde ontstaan? En hoe is het begonnen? Om dat uit te zoeken gaat Pascal miljarden jaren terug in de tijd, naar het ontstaan van onze aarde. De Boze Man ergert zich aan een schoolplein vol spelende kinderen.
Andy Griffiths woont in Australië en is de schrijver van 'De waanzinnige boomhut'. Hij heeft ook het kinderboekenweekgeschenk van 2022 geschreven. Vanuit zijn werkkamer vertelt Andy hoe hij samen met zijn vaste tekenvriend Terry Denton al meer dan 175 verdiepingen aan avonturen heeft verzonnen. De boeken over de boomhut zijn heel populair. Waarschijnlijk omdat ze heel grappig en vrolijk zijn. Maar vast ook omdat bijna iedereen er van droomt om in een boomhut te wonen. Net als Tirsa.
Bij Wouter gaat ineens alles wat fout kan gaan juist goed. Ben vraagt of iemand zijn rughaar wil scheren. Bij Nee of Ja onderzoeken we of een boterham met pindakaas altijd op de plakkerige kant valt.
De lucht om ons heen zit er vol mee: stikstof. Het is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor planten en daarom onmisbaar voor leven op aarde. Toch kan teveel stikstof een probleem zijn. Janouk zoekt uit hoe dat zit. Debbie wil de straat niet op vanwege de luchtkwaliteit.
Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post. Zij is echt een ster in van 'niets' weer 'iets' maken. Zo maakt zij van overgebleven repen stof mooie kleden, steekt ze oude stoelen weer in een nieuw jasje, en maakt ze vloerkleden van oude sneakers. Nizar en Simone gaan samen ook iets maken: wat gaat het worden? Wesley en Rodney hergebruiken oude langspeelplaten van opa.
Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bij de ambulance, die met loeiende sirenes door het rode stoplicht en op hoge snelheid komt aanrijden. Pascal wordt opgelapt en rijdt een dag mee met de ambulance. Hij beleeft mee wat voor heftige dingen ambulancemedewerkers Eugène en Ruben bijna dagelijks meemaken. Vrachtwagenchauffeuse Babette zegt altijd iets aardigs tegen een voorbijrijdende ambulance.
Pascal leert een run van de zestienjarige wereldkampioen Noa. Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Zal het Pascal lukken? Klokko weet een manier om freerunners te verjagen.
Met gamen kom je terecht in verschillende werelden met mensen, dieren of machines. Een van die mensen die dit maakt is 2D game artist Isabella Koelman. Zij ontwerpt en tekent voor verschillende games, voor computer, mobiel, game consoles en voor animaties. Janouk kijkt hoe Isabella dit allemaal doet. En Pien laat aan Lobbert de nieuwste fantasygame zien.
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Een kapper ouwehoert tegen een klant over het juttersbestaan op Vlieland.
Serah duikt in de wereld van G-krachten, spanning, snelheid en adrenaline. Hoe bedenk je een nieuwe kermisattractie? Hoe verandert een idee van een schetsje op papier in een gigantische attractie? In de fabriek ontdekt Serah hoe zorgvuldig over van alles moet worden nagedacht voor zo'n spectaculaire attractie veilig de deur uitgaat. Op de kermis ziet ze hoe het enorme bouwpakket wordt 'uitgepakt' en in elkaar gezet. En Serah test de Airborne, met 65 meter een van de hoogste boosters ter wereld. Wendel en Liza maken kermisattracties voor arme mensen.
Ben en Wouter halen een prank uit met Timo. Reden voor Leonoor om professor Ankie Dunning uit te nodigen voor een Klokhuishumor-onderzoek. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe een afstandsbediening met spraakbesturing werkt. En in Nee of Ja onderzoeken we of je jezelf kunt kietelen.
Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje. Het is een sport die ook op hoog niveau wordt gespeeld. Maar hoe word je een steengoede handballer of handbalster? Tirsa kijkt een dagje mee met Nederlands handbalster Kim Molenaar. Haar familie speelt al generaties lang handbal. Kim woont en leeft vanaf haar zestiende jaar op de handbalacademie in Papendal. In een sketch zien we hoe handballers leren overspelen.
Plastic lijkt misschien onverwoestbaar, maar plastic kunst is juist heel moeilijk te bewaren. Carien en Olivia helpen musea om kostbare plastic kunstwerken goed te bewaren. Janouk loopt een dagje mee. Debbie maakt voor Lara kunst van afvalplastic.
