

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Het klokhuis - Alle afleveringen
Als jij een huis zou kunnen ontwerpen zou je er natuurlijk alles willen maken zoals jij dat fijn vindt. Dat vond Gerrit Rietveld ook. Hij ontwierp een huis helemaal naar de wensen van Truus Schröder. Een huis zo uniek dat het de architectuur van die tijd veranderde en het nu één van de 1031 werelderfgoederen is geworden. De Dat-kan-toch-anders-Man gaat de geschiedenis verbeteren, bij Schröder thuis.
Je kent vast wel de gele pick-uptrucks op de snelweg van de weginspecteur. Ze zijn 24 uur per dag op de weg om te helpen bij ongelukken en de snelweg schoon en veilig te houden. Maar hoe weten ze waar ze moeten zijn en wie zet er toch die rode kruizen boven een gesloten rijbaan? In de sketch bedenken de Vrachtwagenchauffeuses ineens wat er allemaal fout kan gaan onderweg.
Ben heeft de spelcomputer van zijn neefjes stiekem geleend en Leonoor ontdekt autoracen als nieuwe hobby. Waarom is voetbal zo populair? Hoe plakken ze stickers op een metro? En wat is wagenziekte?
Jeugdprogramma dat kinderen tussen de negen en twaalf jaar informeert over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.
Hoog in de bergen van Bolivia gaat Bart op bezoek bij een familie met een alpacaboerderij. De dieren hebben een dikke vacht om zich te beschermen tegen de koude nachten. Van die vacht wordt in de fabriek wol gesponnen, waar lekkere dikke warme truien van gemaakt worden. Klokko laat zien welke voordelen het heeft als mensen ook zo kunnen spugen.
Wat hebben de Forthbrug in Schotland, Rjukan-Notodden in Noorwegen, Fray Bentos in Uruguay en het Woudagemaal in Nederland met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal uniek in de wereld en daarom Werelderfgoed. Nienke neemt vandaag een kijkje in het grootste stoomgemaal van de wereld. Een gebouw dat zelf even stoom kan afblazen. En ook Ard en Fjodor blazen stoom af.
Spelen is het leukste wat er is! En het blijkt ook nog eens heel belangrijk te zijn. Samen met hersenprofessor Erik Scherder legt Bart uit waarom het zo belangrijk is om te spelen. Bart en Nienke spelen samen buiten en Bart waagt een spannende sprong. In de sketch doen Igor en Robin hun eigen vorm van oer-verstoppertje.
Wouter bespaart geld door oud brood te hergebruiken en Ben moet verkeersexamen doen. Wat is het drukste verkeersknooppunt van Nederland? Waarom heeft een voetgangersstoplicht geen oranje? En wat is het verschil tussen bruin en wit brood?
Anniek is hondengedragsdeskundige. Janouk gaat langs met teefje Betty. Anniek leert hoe je moet omgaan met je hond en hoe je hem kunt belonen. En wat moet je doen als je bang bent voor honden? Ook de hond van Ridder William kan wel wat training gebruiken.
Autorijden is best lastig. Je moet de verkeersregels kennen, je moet heel goed opletten op het andere verkeer, en veilig rijden. Maar wat nou als je in heel moeilijke omstandigheden moet rijden? In landen waar het onveilig is, waar er misschien wel oorlog is? Op slechte wegen, midden in de woestijn, in de modder? Eva traint een dagje mee bij de rijopleiding van de landmacht. En Wesley en Rodney willen een selfie maken bij een tank.
Maurice gaat naar een speciaal eiland in Nederland: Schokland. Een eiland op het droge. Nu is het een weiland, maar tot 1940 was het een eiland in een woeste zee, de Zuiderzee. Hoe kan dat en waarom is het zo'n bijzonder stuk land? Je zou voor dit werelderfgoed eigenlijk in de bodem moeten kijken. Het bijzondere aan dit gebied is dat duizenden jaren geschiedenis van Nederland (van de steentijd - nu) hier op 1 plek in de bodem zit. Vanaf de prehistorie tot 1859 hebben hier mensen gewoond. En die hebben hun sporen achtergelaten. En al die spullen en resten zitten dus hier in de bodem en zijn al die duizenden jaren allemaal bewaard gebleven.
Thomas was bosarbeider, een soort moderne houthakker, tot hij ontdekte dat je van hout hele mooie dingen kunt maken. Nu is hij fulltime kettingzaagkunstenaar, een nieuw beroep dat is overgewaaid vanuit de VS, waar het 'carving' genoemd wordt. Thomas heeft inmiddels al duizenden beelden gemaakt. Hij geeft Janouk een snelcursus kettingzagen. Varkentje Rrrrund is veel minder handig met een kettingzaag.
Leonoor en Timo interviewen een dierenverzorger met dierlijke trekjes en Wouter geeft Ben rekenles. En verder: Waarom staan stokstaartjes altijd op wacht? Hoe reken je met procenten? En hoe oud is de OudSTE tomaat van de wereld?
Vers asfalt. Het heeft een bepaalde geur en glimt wanneer het net is aangelegd. Asfalt zorgt er bijvoorbeeld voor dat zware voertuigen niet doorzakken als ze op het wegdek rijden. Pascal duikt in het proces van asfalt maken en komt erachter dat hier heel veel bij komt kijken voordat hij op het zwarte wegdek kan skaten. Verder een reportage over een man die graag alles platwalst.
In Nederland zijn er zo'n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Dat zijn plekken buiten de zwembaden met chloor. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Als het water niet gezond is, worden er maatregelen genomen. Hoe dat gaat, zoekt Eva uit tot op de bodem. In de sketch zwemmen de oermensen in alle soorten natuurwater, want 'daar word je hard van'.
Er worden allerlei trucs gebruikt om ons zo veel mogelijk spullen te laten kopen. Eva ziet in een MRI-scanner wat goede reclame met onze hersenen doet. Deze informatie gebruikt ze om reclame te maken voor speciale Klokhuis-appelmoes. Als beste getest! In de sketch is een klas van een lagere school geheel gesponsord door diverse bedrijven.
Om rugby te spelen heb je nodig: een ovale bal, stevige kleding, schoenen met noppen en een portie lef. Dat merkt Pascal als hij een dagje meetraint met het Nederlands Damesteam. Zou hij zich staande houden tussen deze stoere vrouwen? In de sketch spelen Ard en Fjodor geen rugby maar buikby.
Wouter heeft een concurrent weggeduwd bij een wiskundewedstrijd maar Timo lost alle ruzies op met zijn slow motion truc. Hoe werkt een slomo bij een sportprogramma? En hoe hou je eten koud als je koelkast kapot is?
Annegien maakt kunstzinnige foto's. Pascal gaat bij haar op bezoek en maakt samen met haar een vette foto. Hij krijgt tips voor hoe je foto's bewerken kunt en krijgt te weten waar Annegien haar inspiratie vandaan haalt. In de sketch een huwelijksaanzoek dat in de soep loopt, met dank aan social media.
Pascal gaat op bezoek bij Martijn en Irene in hun minihuis: een piepklein huis op wielen. Ze hebben hun minihuis helemaal zelf gebouwd. Ze laten Pascal zien hoe zij wonen en leven. Het minihuis zit vol met handige snufjes! In de oersketch hadden ze al een mobiel verplaatsbaar minihuis voor als het water ging stijgen.
Eva duikt in de wereld van landkaarten maken. Ze maakt met oude instrumenten een plattegrond van een speeltuin. Daarna maakt ze een moderne kaart met een vliegtuig waarmee ze van boven foto's van het landschap te maken. En nu maar hopen dat ze de weg niet kwijt raakt! In de sketch zien we een kapitein uit d e17e eeuw met een landkaart vol witte plekken.
Janouk gaat op bezoek bij dierenarts en -chirurg Saskia. Een dierenarts zorgt voor de kleinere huisdieren. Vandaag zijn er operaties gepland en ook komen er katten, honden en cavia's op het spreekuur langs. Tussendoor is er ook nog een spoedoperatie. Helaas loopt het niet altijd goed af. De Kassameisjes hebben verdriet om een dode hond.
Leonoor beantwoordt als Astronaut Annie vragen vanuit de ruimte. Heb jij je ooit afgevraagd hoe de aarde om de zon draait? En wat de langste straat van Nederland is?
Wat zijn moedervlekken precies? En waarom kan het ene huidtype beter tegen de zon dan de ander? Pascal gaat langs bij huidarts Marcel om hier meer over te weten te komen. Cowboy Leroy Bisonfoot vermomt zich met een moedervlek.
Pascal loopt een dag mee in de IJzertijd. Dat was een zware tijd. De ijzertijdmens moest echt alles zelf doen om te overleven: jagen, brood bakken, kleding maken. En hoe maak je dingen van ijzer? Ridder William houdt niet van hippe kleren, hij draagt het liefste ijzer.
Dolores vertelt de geschiedenis van ons ijsje. De eerste ijssalon ter wereld werd in 1686 geopend in Parijs en bestaat nog steeds. Luc, één van de dertig Nederlandse meesterijsbereiders, legt aan Dolores uit hoe tegenwoordig schepijs in zijn ijssalon gemaakt wordt. In de sketch zien we de ober toetjes uitbeelden, en de gasten moeten raden.
Dino Joghi is droneracer. Pascal gaat kijken als Dino gaat vliegen op het Nederlands Kampioenschap Drone Racen. Zal Dino een deelname voor het Wereldkampioenschap binnenhalen? In de sketch zien we Varkentje Rund in de weer met een drone, dat moet wel misgaan.
Leonoor reageert onhandig als een enorm lange jongen langskomt op de redactie. Ben vindt dat ze juist respect moet hebben voor mensen die verticaal worden uitgedaagd. Waarom dragen vrouwen hoge hakken? Wat is fierljeppen? En waar wonen de langste mensen?
Iedereen speelt wel eens een game. Maar als gamen te belangrijk wordt dan slapen of eten dan spreken we van een verslaving. Nienke gaat op bezoek bij Kyo, die verslaafd is geweest aan gamen. Samen met xLinkTijger geven zij tips om van een verslaving af te komen. In de sketch maken Ard en Fjodor hun eigen gameboy.
Het Zwaard was in de middeleeuwen het ultieme symbool voor macht en gerechtigheid. Zo belangrijk waren ze dat sommigen zwaarden zelfs namen kregen zoals 'Excalibur', het zwaard van Koning Arthur. Janouk ontdekt hoe een echt goed zwaard gemaakt wordt en leert zich ermee te verdedigen tegen aanstormende ridders. Ridder William wil een topzwaard maar kan dat eigenlijk niet betalen.
De blauwoogmaki wordt op Madagaskar met uitsterven bedreigd. Bioloog Thomas vertelt Pascal hoe dit komt. Apenverzorgster Grietje reist naar Madagaskar om de maki's in het wild te zien. Zij doet verslag van wat zij ziet. Verder reclame voor Blauwoogmaki contactlenzen.
Waarom vindt de een bungeejumpen de ultieme kick en is het voor de ander een ware nachtmerrie? Veel waaghalzen blijken een extra stukje DNA te hebben waardoor ze steeds meer en meer spanning opzoeken. Sosha is wel benieuwd of zij dat ook heeft! In een sketch wordt een man geïnterviewd die niet steeds meer maar juist steeds minder durft.
Ben en Leonoor denken allebei dat ze heel goed voor een baby zouden kunnen zorgen. Wouter is alleen maar bezig met ene Sara op de computer. Maurice laat zien hoe beschuit wordt gemaakt. Eva bezoekt de sterkste computer van Nederland. En waarom rijden we eigenlijk op een paard en niet op een koe?
We gaan op bezoek bij een verre neef van ons: de chimpansee! Hoeveel lijken ze eigenlijk op ons? Hoe zie je of een chimp vrolijk is? Wie wint er bij een potje memory: jij of de chimpansee? En hoe zou het eruit zien als niet de apen maar de mensen in dierentuinhokken zaten?
Een wedstrijd snelpeddelen, staand op een plank, dat is suppen. Jonata traint mee met Joep van Bakel, meervoudig Nederlands Kampioen. En dat gaat sneller dan hij denkt. Tijd om te ontspannen is er gelukkig ook als Jonata meedoet aan een lesje hondensup. Klokko presenteert een pakket om bij supwedstrijden te kunnen valsspelen.
Nederland is een echt molenland. Maar waarvoor zijn al die molens? Janouk loopt mee met molenaar Marloes op de poldermolen in Kockengen. En daar heb je best wat spierballen voor nodig. Bert en Joke weten in de hobbyquiz alles over molens.
Bubbels, ze lijken zo onschuldig. Ze prikken in je neus als je cola drinkt of dansen om je heen in een bubbelbad. Maar ze zijn sterker dan je denkt. Pascal ontdekt hoe bubbels Olympische zwemmers helpen records te breken. En bubbelonderzoeker Tim laat hem zien dat bubbels zelfs levens kunnen redden. Klokko presenteert een pakket waarmee je prik juist uit limonade haalt.
Timo probeert het record hotdog-eten te verbreken en Leonoor lijkt steeds meer op haar hond. Waarom lijken baasjes eigenlijk op hun hond? In Doen Ze Dat Zo? zie je hoe mosterd wordt gemaakt. En in Boer Zoekt Machine de eierraaprobot. Maurice ontdekt een robot die automatisch eieren raapt in een grote kippenstal. Hoe werkt het?
Janouk bezoekt een heel speciaal bamboe etend dier: de rode panda. Het hele zeldzame diertje wordt met uitsterven bedreigd en we ontdekken hoe er geprobeerd wordt de rode panda te laten overleven in het wild. In de dierentuin zijn er net twee jonkies geboren die we heel even mogen zien. Ton en Liesbeth voelen zich in de sketch opgejaagd als bedreigde dieren.
Jeugdprogramma dat kinderen tussen de negen en twaalf jaar informeert over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.
In de paprikakas van Danny komt Sosha erachter dat wij niet de enige zijn die houden van een knapperige paprika. Ook plaaginsecten, zoals de spintmijt, zijn er dol op. Danny gebruikt daarom de natuurlijke vijand van de spint, de roofmijt, als bestrijdingsmiddel. In het lab ziet Sosha hoe je nieuwe biologische bestrijders vindt. Varkentje Rund bestrijdt krokodillen.
Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Manon mag een handje meehelpen als lakei. Terwijl ze druk bezig is en haast de weg kwijtraakt in de gangen van het paleis, komt ze oog in oog te staan met... Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin! Ard en Fjodor maken van hun slaapkamer een werkpaleis.
Ben gebruikt Timo om melk populair te maken, Leonoor en Wouter willen juist dat er meer water gedronken wordt. En verder: Wat is het middelSTE punt van Nederland? Waarom drinken we eigenlijk melk van koeien en niet van varkens? En een liedje van De Staat over alle vormen die water kan hebben.
Vliegende robotjes worden steeds kleinere en lichter. Ze zijn razendsnel en kunnen alles wat ze tegenkomen onderzoeken en filmen. En ze kunnen nu ook samenwerken: een zwerm robotjes splitsts zich op en de robotjes vliegen allemaal naar andere kamer om een heel gebouw te onderzoeken. Marie-Louise wil in de sketch graag een spionagerobot.
Pascal gaat bushcraften. Dat is leven in de natuur, van de natuur en met respect voor de natuur. Hij leert een waterdichte hut bouwen en hoe je een vuur maakt. Maar vooral, hoe laat je alles wat je doet weer netjes achter? Ook Wendel en Liza proberen te overleven in de natuur.
Bij hooikoorts ben je allergisch voor pollen of stuifmeelkorrels die van planten en bomen komen. Je hebt last van tranende ogen, veel niezen, een snotneus en jeuk. Heel vervelend! Pascal doet een allergietest bij arts Marike. Een cowboy met hooikoorts ontsnapt uit de gevangenis en ontdekt dat het pollenseizoen net begonnen is.
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere manieren van reizen. Klokko heeft een vakantie die helemaal klimaatneutraal is.
De mannen van het kantoor willen reclame maken voor Michelle's kinderboek, tot ze ontdekken dat Michelle niet zo'n goeie schrijfster is. Wanneer schrijf je D en wanneer DT? Wat is het grootSTE internetknooppunt? En waar komt het verhaal vandaan dat blondjes dom zijn?
Marmer is een van de duurste materialen ter wereld. Miljoenen jaren geledenis het ontstaan op de bodem van de oceaan. In Carrara, Italië, ziet Bart met eigen ogen hoe het uit de bergen wordt gehaald. In een atelier laten kunstenaars zien hoe ze het marmer bewerken met de technieken die Michelangelo ook al gebruikte. Bert en Joke hebben een nieuwe hobby: marmer.
Pascal gaat een weekend bushcraften. Wat is dat eigenlijk? Instructeurs Siegurd en Linda leren Pascal hoe je kunt leven in de natuur. Ard en Fjodor gaan bushcraften op hun eigen manier.
Dat je twee ogen hebt, is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar niet voor iedereen, sommige mensen dragen namelijk een kunstoog. Zoals Marijke. Hoe is het voor haar om een kunstoog te hebben? Janouk gaat naar ocularist (kunstoogmaker) Koen en ziet hoe Marijke's kunstoog wordt gemaakt. Vrachtwagenchauffeuse Babette maakt grappen over oogproblemen.
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een deel van je voetafdruk bestaat uit alle spullen die je koopt: boeken, schriften, kleren, telefoons, schoenen. We kopen in Nederland best veel spullen. Hoe komt dat? En kan dat ook anders? Ton probeert de koopverslaving van Liesbeth te stoppen.
Als de nieuwe vriend van Leonoor toch niet zo perfect is als ze eerst dacht, helpt Wouter stiekem een handje. In Waarom? Daarom!: Wat hebben rode rozen met liefde te maken?, in STE de grootSTE fotoverzameling en een Snapje van Racoon over wanneer je JOU schrijft en wanneer JOUW.
Enig idee wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een groot popconcert? Janouk gaat het ontdekken bij een optreden van de band Kensington, voor een publiek van 17.000 mensen. Bert en Joke weten alles over concerten.
DNA is de code die alle informatie over jouw lichaam bevat. Er staat in welke kleur ogen je krijgt, of je krullen hebt of niet en zelfs welke ziektes je misschien zou kunnen krijgen. Er zijn nu technieken om al in je moeders buik je DNA te veranderen. Alle bekende ziektes worden dan uit je DNA geknipt. Hoe werkt dat en is het eigenlijk wel een goed idee om te proberen een soort superkind te maken? De ober heeft geen gevoel voor horeca in zijn DNA.
Nizar gaat langs bij schoenontwerper Floris van Bommel. Hij heeft speciaal voor Nizar een nieuwe schoen ontworpen. In de fabriek van Floris, de enige schoenfabriek in Nederland, ziet Nizar hoe zijn schoen gemaakt wordt. Er staat een prins met een glazen muiltje voor de deur van Pien en Lobbert.
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. De hele wereld verduurzamen lukt niet in een dag, maar thuis kun je ook een hoop doen. Van zonnepanelen op het dak, of isoleren, tot iets kleins als een lampje uitdoen dat je niet gebruikt. In ons huis hebben we het zelf voor het zeggen! Pien en Lobbert gaan ook duurzamer wonen.
Aan het eind van de dag is er nog één vervelend klusje om te doen, maar Ben, Wouter en Timo hebben geen zin. Wat is de grootste kermis van Nederland? En waarom hebben mannen tepels?
Veel mensen hebben last van de eikenprocessierupsen. Ze verspreiden kleine brandhaartjes, en als je die aanraakt, krijg je jeuk en uitslag op je huid. Pascal gaat naar een proefstation waar de rups wordt onderzocht. En hij zoekt de rupsen op in het wild, waar wordt gekeken hoe ze kunnen worden bestreden. In de sketch heeft De Boze Man niet in de gaten dat iedereen hem waarschuwt voor de processierups.
Lang kijken op je telefoon, tablet of boek is slecht voor je ogen. Je kunt er bijziend door worden. Dat betekent dat je niet meer scherp ziet in de verte. Om dit te voorkomen is er de 20-20-2 richtlijn. Oogprofessor Caroline Klaver legt aan Sosha uit wat die regel inhoudt. De kinderen in het Ruimteschip gooien hun brillen weg.
Eventing is een soort een triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn: je moet allebei veel zelfvertrouwen hebben en elkaar ook helpen. Varkentje Rund laat de gevaren van extreme paardenspringsport zien.
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. Alleen een weiland voor de koe is niet genoeg. Janouk zoekt uit hoe dat zit. Bezorgde Ouders heeft tips voor de omgang met een kind dat vegetariër wordt.
Wouter is verliefd op een linkshandig meisje en liegt dat hij zelf ook linkshandig is. Waarom zijn de meeste mensen rechtshandig? En hoe meet je tijd?
Nizar loopt een dagje stage bij haaienverzorger Dayen. Nizar leert verschillende haaiensoorten kennen: van de zwartneushaai tot de verpleegsterhaai, die wel vier meter lang kan worden. Hij mag de haaien voeren, met de hand! Ook helpt Nizar met het zoeken van haaieneieren én hij gaat met ze zwemmen. Als dat maar goed gaat! Klokko heeft tips voor een haai als huisdier.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En... ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven. Wat weten Bert en Joke over koraal?
Joseph Klibansky maakt gigantische glimmende kunstwerken. Zijn kunst valt op en dat is ook de bedoeling. Al jong wist Joseph dat hij zijn werk aan de hele wereld wil laten zien. Janouk gaat bij hem langs in zijn studio.
Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna even groot als 40 Olympische Zwembaden bij elkaar! Janouk zoekt uit hoe dat komt en of onze voetafdruk niet wat kleiner kan. Ook de ene Cowboy heeft een grotere voetafdruk dan de andere.
De moeder van Leonoor denkt dat aliens haar komen halen om naar Pluto te brengen. In Geen Wonder gaan we klokkijken met letters. Hoe laat is XI?
Een duik in de enige teamsport zonder scheids: ultimate frisbee! Wiebe van den Brink is met zijn club Europees Kampioen geworden. Janouk doet mee aan een ultimate frisbee training met Wiebe en ze mag zelfs meespelen met een echte wedstrijd. Klokko heeft de Long Distance Frisbee in de aanbieding.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan! Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.
Janouk gaat op zoek naar het antwoord op de vraag 'wat is leven?' Waarom leeft een mier wel en een steen niet? We onderzoeken welke vormen van leven er op aarde bestaan en komen erachter dat al het leven is opgebouwd uit DNA en eiwitten. Janouk ontmoet een professor die levende cellen uit elkaar haalt en daarna probeert er nieuw leven mee te maken. Ook voor Cowboys is het verschil tussen dood en levend niet altijd makkelijk.
Pascal bezoekt een tegelfabriek. Hier maken ze iedere dag genoeg wandtegels voor zo'n 1125 badkamers! Van grondstof tot tegel alles wordt gedaan in de fabriek. Dos Hermanos rapt over verschillende tegels voor verschillende mensen.
Wouter heeft precies tien jaar gewacht op verkering met Leonoor en Ben komt er achter hoeveel verslavingen hij heeft. In Geen Wonder kijken we hoe snel iets groeit als het blijft verdubbelen.
Bij kickboksen mag je trappen stoten en knietjes geven. Zesvoudig wereldkampioen Denise Kielholtz laat zien wat er allemaal nodig is bij het kickboksen. Hoe bescherm je jezelf eigenlijk? En hoe win je een wedstrijd? Klokko presenteert de Kickboksen Cheat Set om vals te kunnen spelen.
In elke klas zit wel iemand met dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen en spellen. Wat kun je er aan doen? Janouk gaat naar dyslexiedeskundige Iris. Wist je dat Mozart ook dyslectisch was?
Co (97) en Wim (96) zijn nog geen achttien jaar als ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verplicht moeten gaan werken voor de nazi's in Duitsland. En zij waren niet de enigen. Het ging in totaal om meer dan een half miljoen mannen. Ze bleven vaak jaren weg en konden moeilijk contact hebben met hun familie. Vaak moesten ze zwaar werk doen, bijvoorbeeld in fabrieken waar wapens werden gemaakt. Sommigen hadden geluk en konden wat lichter werk doen in een bakkerij of boerderij. Wim en Co vertellen aan Janouk hoe zij deze dwangarbeid als jonge jongen hebben beleefd. De Kassameisjes zijn blij dat zij hun werk met plezier kunnen doen.
Mylo Freeman heeft al meer dan zestig kinderboeken geschreven. Ze is bekend van haar serie over de eigenwijze prinses Arabella, en ze is de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Janouk vraagt hoe Mylo aan haar ideeën komt, en hoe ze werkt. Maakt ze eerst de tekeningen of schrijft ze eerst het verhaal? In de dramascène heeft een klant in een boekwinkel interesse in een boek waar illustraties tot leven komen.
De boom op het plein voor het Klokhuis Kantoor moet plaatsmaken voor een kunstwerk. Tot groot verdriet van Wouter die mooie herinneringen heeft aan de boom. In Geen Wonder meet Janouk een hele hoge boom zonder liniaal.
In ieder cel van ons lichaam zit DNA, een code die alle informatie over je lichaam bevat. We gaan op zoek naar de geheimen van het DNA. Hoe kan één code de kleur van je ogen, je lengte en je kleur haar bepalen? De code krijg je van je ouders. Janouk spoort met haar DNA haar verre voorouders op. Bert en Joke weten alles over DNA in de hobbyquiz.
Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn! Ton is vermoord en Liesbeth lost het op.
Robin Utrecht is één van de bekendste royaltyfotografen van Nederland. Het hele jaar door reist hij de Koninklijke Familie achterna om ze zo mooi mogelijk op de foto te krijgen. De concurrentie tussen de royaltyfotografen is groot; en met Koningsdag natuurlijk helemaal. Sosha loopt met Robin Utrecht mee. Gaat het hem dit jaar lukken de voorpagina van alle kranten te halen? In een liedje zien we dat Willem-Alexander, Maxima en de prinsesjes stiekem toch zelf de leukste foto's van elkaar maken.
We hebben het allemaal en het zit overal: haar. Onze voorouders hadden nog véél meer lichaamshaar. Pascal zoekt uit waarom we door de eeuwen heen ons 'jasje' hebben uitgedaan. Welke functie heeft lichaamshaar nu nog? Waarom zijn mannen behaarder dan vrouwen? Wat doen we er allemaal mee? Pascal bezoekt een barbier en laat zich in de stoel van de schoonheidsspecialist op verschillende manieren ontharen. Komt hij er heelhuids vanaf? Ton en Liesbeth klagen dat haar vaak groeit waar je het niet wil hebben.
Als een asielzoeker bij Het Klokhuis langskomt, blijkt iedereen vooroordelen te hebben. Hoe een zelfrijdende auto werkt, zie je in Doen Ze Dat Zo?! En je leert iets interessants over dobbelstenen.
De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen? Bart zocht het uit in Rome. De Boze man blijkt zonder het te weten over een Romeinse weg te lopen.
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als deze beren gered worden komen ze terecht bij Het Berenbos. Hier worden de verwaarloosde beren beschermd en verzorgd. Janouk kijkt een dagje mee. In de sketch speelt Greetje Poeplokje en de drie beren.
In de ruimte rondom de aarde zweven een heleboel satellieten. Door satellieten kunnen wij communiceren met onze telefoon of de weg vinden. Als een satelliet vervangen wordt, blijft de oude satelliet in de ruimte rondzweven. Dat zorgt voor een heleboel afval; ruimteschroot noemen ze dat. Pascal zoekt uit hoe ze die rommel opruimen. De beste ruimteschrootopvanger vind je in de Klokko commercial. Koop nu!
Dilano is hartstikke allergisch voor pinda's. Hij vertelt aan Janouk hoe het is om deze allergie te hebben. Samen bezoeken ze een arts die uitlegt hoe je erachter komt of je een allergie hebt en wat je dan moet doen. Vrachtwagenchauffeuse Babette maakt schooltraktaties.
Ben vindt dat domme mensen worden gediscrimineerd en Wouter raakt zijn nieuwe contactlenzen al meteen kwijt. Na deze Huh? snap je de betekenis van het woord 'emancipatie'. En in Doen Ze Dat Zo?! zie je hoe lenzen gemaakt worden.
In Rome gaat Bart op zoek naar het geheim van de eeuwenoude bouwwerken. Hoe maakten de Romeinen hun bouwwerken zo stevig? En hoe kregen ze water van de rivier naar de stad? Debbie is niet zo geïnteresseerd in Rome, maar wel in pizza.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want Oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven! Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo'n eindeloze oceaan.
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer! Ton en Liesbeth klagen over de bijwerkingen van medicijnen.
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar?
Timo voelt zich buitengesloten en Wouter ontwerpt de eerste kledingstukken gemaakt van menselijke drollen. Een jurk van mest zie je in Topnieuw. En in Huh? wordt het woord Klimaat uitgelegd.
Doorlopende wenkbrauwen, kleding in felle kleuren, een bloemenkroon op haar hoofd en een aapje op haar schouder. Dat is de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Frida tekent en schildert, vaak zichzelf. Die portretten vertellen veel over haar heftige leven. Janouk zoekt uit waarom Frida nog steeds zo geliefd is. En de Vrachtwagenchauffeuses willen meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden! De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.
In zo'n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Ook Ard en Fjodor overwegen om ambassadeur te worden.
Pascal gaat langs bij de animatiestudio van Mascha Halberstadt. Mascha maakt animatiefilms zonder computer. De poppen, het decor, de kleding, alles is echt en met de hand gemaakt. Bij het filmen komen de poppen tot leven. Pascal ontdekt hoe dat werkt. Klokko heeft een kit om zelf eenvoudig animaties te maken.
Het Klokhuis begint een leesclub, maar niemand heeft het boek gelezen. Ondertussen wordt Ben pyromaan. Nizar laat zien hoe je brandlucht kunt verwijderen met behulp van ozon. Manon zoekt uit waar het boek op je nachtkastje (waarschijnlijk) vandaan komt. En Sosha leert net te doen alsof ze bang is.
Jeugdprogramma dat kinderen tussen de negen en twaalf jaar informeert over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde. In de sketch gebruiken Wesley en Rodney de oceaanstromen voor flessenpost.
